הבחינה הפסיכומטרית

ציון תקף בבחינה הפסיכומטרית, הנערכת על-ידי המרכז הארצי לבחינות ולהערכה, הינו אחד מתנאי הקבלה הכלליים לאוניברסיטת תל-אביב.

 

הציון המינימלי בבחינה הפסיכומטרית המאפשר דיון בקבלה לאוניברסיטה הוא 450, אלא אם ציון ההתאמה של המועמד הוא לפחות 500

  • ישנם חוגים הדורשים ציון מינימלי גבוה יותר לצורך הרשמה
  • לביה"ס למוזיקה ניתן להירשם, גם אם  הציון הפסיכומטרי הוא 400 ומעלה. למגמת "ביצוע מוסיקלי" בביה"ס למוזיקה ניתן להירשם גם בציון פסיכומטרי נמוך יותר
  • ניתן להירשם ללימודים באוניברסיטה לפני שנבחנת בבחינה הפסיכומטרית, אך הקבלה מותנית בהיבחנות עד המועד האחרון האפשרי

 

הרשמה וקבלה ללא בחינה פסיכומטרית

 

תהליך הרישום ומועדי הבחינה

 

ההרשמה לבחינה הפסיכומטרית מתבצעת באמצעות אתר האינטרנט של המרכז הארצי או באמצעות ערכת הרשמה כמפורט בהמשך. הבחינה נערכת חמש פעמים בשנה. אפשר להירשם בכל זמן שהוא, לכל אחד ממועדי הבחינה, בכפוף לתאריך סיום הרישום למועד, כמצוין בטבלה.

 

המועדים הקרובים של הבחינה הפסיכומטרית

 

מועד הבחינה

סיום ההרשמה*

שפות הבחינה

בחינה בתנאי מותאמים (במו"ת)

12 פברואר 2013, ב' אדר תשע"ג

2.1.13

עברית, משולב/אנגלית, רוסית, צרפתית

בכל השפות, פרט לשפה העברית

21,24 מרץ 2013,  י' - י"ג ניסן תשע"ג

5.2.13

עברית, ערבית

4-5 יולי 2013, כ"ו-כ"ז בתמוז תשע"ג

22.5.13

עברית, ערבית, רוסית, משולב/אנגלית, צרפתית, ספרדית

16-17 ספטמבר 2013, י"ב-י"ג ' בתשרי תשע"ד

7.8.13

עברית, ערבית

29 נובמבר, 1 דצמבר 2013, כ"ו, כ"ח כסלו תשע"ד

16.10.13

עברית, ערבית

*טופס הרשמה שיגיע למרכז הארצי לאחר סיום ההרשמה יועבר למועד הבא

 

אזור הבחינה

  • הבחינות יתקיימו באותו זמן במספר מקומות בארץ
  • פרטים על אזורי הבחינה במועדים השונים יופיעו בערכת ההרשמה לבחינה ובאתר המרכז הארצי
  • הנרשמים מתבקשים לבחור את אזור הבחינה הנוח להם
  • סיכוייו של המועמד להיבחן במקום הנוח לו יהיו גבוהים יותר ככל שיקדים הרשמתו

 

מועד אחרון להיבחן

המועד האחרון האפשרי לבחינה הפסיכומטרית למועמדים לאוניברסיטת תל-אביב לסמסטר א' של שנת הלימודים תשע"ד הוא מרץ או יולי, בכפוף לדרישות החוגים השונים, כמפורט בטבלה הבאה.

 

יחידות הלימוד

מועד אחרון לבחינת הבגרות

מועד אחרון לבחינה הפסיכומטרית

 

חורף תשע"ג

קיץ תשע"ג

מרץ 2013

יולי 2013

מדעי הרוח (לא כולל חינוך),
אמנויות (לא כולל אדריכלות, קולנוע וטלוויזיה)

 

 

כל יתר תכניות הלימוד

 

 

 

מועמדים נוספים הזכאים להיבחן ביולי בנוסף ליחידות המצוינות בטבלה שלמעלה:

  • עתודאים רשאים להיבחן לא יאוחר ממועד אפריל, אך יכולים לפנות לעתודה בבקשה להיבחן במועד יולי
  • עולים חדשים, שעלו לישראל בשנה האחרונה המועמדים לכל תכניות הלימוד (פרט לרפואה ורפואת שיניים) רשאים להיבחן ביולי

 

enlightened המועדים ספטמבר ודצמבר אינם מיועדים למועמדים לסמסטר א' של שנת הלימודים הקרובה, אלא למועמדים לסמסטר ב'. אנחנו מציעים לך להיבחן במועד מוקדם ככל האפשר בבחינה הפסיכומטרית. כך לא תחמיץ את המועד האחרון האפשרי לתכנית שבה אתה מעוניין, וגם תהיה לך אפשרות לגשת  למועד נוסף לשיפור הציון, אם תזדקק לכך.

 

בחינה חוזרת

מספר הפעמים שאפשר להיבחן בבחינה הפסיכומטרית אינו מוגבל, אך לא ניתן להיבחן במועדים רצופים.

 

בחינה בתנאים מותאמים

  • נבחנים בעלי מגבלות רפואיות, פיזיות, פסיכיאטריות או בעלי לקות למידה או קשב, הזקוקים לתנאי בחינה מותאמים יוכלו לקבל דפי הסבר על תהליך ההרשמה ועל המסמכים הנדרשים באתר האינטרנט של המרכז או במשיבון 02-6759590
  • בחינות בתנאים מותאמים תיערכנה רק בארץ במועדים ובשפות כמפורט בלוח בחינות 2013 של הבחינה הפסיכומטרית. הבחינה בתנאים מותאמים מתקיימת בתאריכים שבטבלה  או בתוך כמה שבועות לפניהם או לאחריהם. מומלץ להקדים להירשם לבחינות אלה. הודעה על המועד המדויק תישלח ישירות לנרשמים, שאושרו להם תנאים מותאמים

פרטים נוספים באתר האינטרנט של המרכז הארצי לבחינות ולהערכה »

 

בחינות בחו"ל

  • המרכז הארצי מקיים לעתים בחינות במספר מקומות בחו"ל (מותנה במספר הנרשמים)
  • המעוניין להיבחן בחו"ל יפנה ליחידת בחינות חו"ל במרכז הארצי לבחינות ולהערכה
  • לא נערכות בחינות בתנאים מותאמים בחו"ל
 

תוקף הציון

  • אוניברסיטת תל-אביב תקבל ציונים פסיכומטרים מבחינה שנעשתה החל ממועד אוקטובר 1990 ואילך. מי שנבחן מאוקטובר 1990 ואילך רשאי לא להיבחן, אלא אם ירצה לנסות לשפר את ציונו. בתהליך הקבלה יובא בחשבון הציון הגבוה יותר מציוניו התקפים של מועמד שנבחן יותר מפעם אחת. גם אם התקבל המועמד בעבר ליחידת לימוד מסוימת, אין קבלתו מובטחת. אם נדחה בעבר מיחידת לימוד מסוימת ועתה נרשם אליה שוב, מומלץ כי ייבחן פעם נוספת.
  • מידע על הצורך בבחינה חוזרת ניתן לקבל במסגרת ייעוץ אישי בשיפור סיכויי קבלה ביחידה למיון ומחקר באגף רישום ומינהל תלמידים.

 

ערכת ההרשמה לבחינה והתשלום עבור הבחינה

  • מחיר הבחינה יכול להשתנות במהלך השנה
  • פרטים על אופן ההרשמה בערכת ההרשמה לבחינה ובאתר המרכז הארצי
  • ערכת ההרשמה לבחינה מכילה טופס הרשמה, דף נהלי הרשמה וחוברת הדרכה הכוללת את כל המידע הדרוש על מבנה הבחינה וחלקיה ועל דרך חישוב הציונים ומשמעותם. את ערכת ההרשמה ניתן לרכוש באתר המרכז הארצי , בחנויות הספרים באוניברסיטאות, ובחנויות אחרות.

אנא קרא היטב את דף נהלי ההרשמה.

 

שפות הבחינה

  • הבחינה הפסיכומטרית נערכת בשפות הבאות: עברית, ערבית, צרפתית, רוסית, ספרדית ומשולב/אנגלית
  • מומלץ לנבחן להיבחן בשפה שבה הוא שולט טוב יותר. בדרך כלל זוהי שפת האם. לנבחן ששפת האם שלו היא אנגלית וכן לנבחן ששולט בעברית או באנגלית יותר טוב מאשר בשפות האחרות בהן נערכת הבחינה (כמו עולים ותיקים), מומלץ להיבחן בנוסח המשולב/אנגלית. בנוסח זה מוצגות השאלות במלואן בעברית ובאנגלית, ומלים נבחרות מתורגמות לשפות הבאות: רוסית, גרמנית, איטלקית, הונגרית, אמהרית, פורטוגזית והולנדית
  • הבחינה בשפה שאינה עברית לא מתקיימת בכל מועד. אתה מתבקש לוודא שבמועד שבו אתה מתכוון להיבחן מתקיימת בחינה בשפה הרצויה לך

 

רמייה בבחינה

כל מעשה המשבש את תהליכי הקבלה ההוגנים, כגון העתקה בבחינה או התחזות, הוא מעשה רמייה. רמייה עלולה, למשל, לגרום לכך שיתקבלו מועמדים מסוימים על חשבון מועמדים אחרים הראויים להתקבל יותר מהם. למרכז הארצי לבחינות ולהערכה יש דרכים לאיתור מעשי רמייה, ושמורה לו הזכות למנוע מאדם להיבחן או לפסול את בחינתו, אם עבר עבירה הקשורה בסודיות הבחינה או בשימוש בתוצאותיה, או אם יש חשד או חשש כי הביצוע בבחינה אינו משקף נכונה את יכולתו של הנבחן.
 

לתשומת לבך, התחזות (למשל אם אדם שולח אדם אחר להיבחן במקומו), היא עבירה פלילית. חשד לעבירה כזאת גורר תלונה במשטרה ובוועדות המשמעת של מוסדות הלימוד.

האמור בסעיף זה מתייחס לכל המבחנים של המרכז הארצי: הבחינה הפסיכומטרית, אמי"ר ויע"ל.

 

הזמנה לבחינה חוזרת

בשעת הערכת הבחינות נערכות באופן שגרתי בדיקות שמטרתן להבטיח שהציונים שיחושבו לנבחן ישקפו נאמנה את יכולתו.
 

במקרים מסוימים מתקשה המרכז הארצי לבחינות ולהערכה להעריך ציון בבחינה בשל ממצאים חריגים או בלתי-עקביים שנתגלו בה, או בשל בעיות טכניות. בכל מקרה בו מתעורר ספק לגבי מהימנות הבחינה, בכל מועד שהוא ומכל סיבה שהיא, לרבות מהסיבות המפורטות לעיל, הנבחן מוזמן לבחינה חוזרת במשרדי המרכז הארצי לבחינות ולהערכה בירושלים וככל שהדבר רלוונטי, ציונו מוקפא עד להסרת הספק. רק לאחר קיומה של בחינה זו יחליט המרכז על המשך הטיפול. בדרך כלל, הזמנה לבחינה נשלחת בכתב לנבחנים הנוגעים בדבר בתוך כששה שבועות מיום הבחינה, אולם תיתכן פנייה גם במועד מאוחר יותר.

 

הכנה לבחינה

מסקרים עולה כי את התועלת הרבה ביותר מהכנה לבחינה אפשר להפיק בדרכים שונות של עבודה עצמית:

  • עיון והתנסות בחוברת או בספר תרגול והכנה ו/או התנסות בבחינה בתנאי אמת. חוברת ההדרכה, המצורפת לערכת ההרשמה לבחינה, כוללת את כל המידע הדרוש על מבנה הבחינה וחלקיה. בחוברת מוצגות מבחר של שאלות לדוגמה בצירוף פתרונות והסברים, בחינה שלמה להתנסות עצמית ונספח המאפשר לנבחן לחשב אומדן של ציונו בבחינה ובכל אחד מהתחומים המרכיבים אותה
  • המרכז הארצי לבחינות ולהערכה מציע גם קובץ של בחינות אמיתיות להתנסות עצמית בשם "פסיכומטרי מכל הבחינות" בעברית ובערבית וכן לקטי בחינות משנים קודמות בשפות עברית  אנגלית, רוסית, צרפתית וספרדית. בחינות אלה מאפשרות תרגול נוסף, אמין ומקיף של מתכונת הבחינה. ניתן לרכוש את קובץ הבחינות והלקטים במרכז הארצי ורק את קובץ הבחינות גם בחנויות הספרים באוניברסיטאות ובחנויות ספרים אחרות
  • קורסים מקצועיים במתמטיקה ובאנגלית עשויים לתרום לנבחנים שחסר להם ידע בתחומים אלה

 

תוצאת הבחינה
 
ציון הבחינה הפסיכומטרית ניתן בסולם שבין 200 ל-800. הציון הכללי מורכב משלושת פרקי הבחינה: כמותי, מילולי ואנגלית.
 
 
החל מתשע"ב מקבלים הנבחנים בבחינה הפסיכומטרית, שלושה שקלולים:
  • שקלול רב תחומי
  • שקלול בדגש מילולי
  • שקלול בדגש כמותי
 

השקלול בו תתחשב אוניברסיטת ת"א בקבלה לכל תכניות הלימוד לתשע"ד הוא השקלול הרב תחומי. בו ניתן משקל של 40% לחלק הכמותי, 40% לחלק המילולי ו- 20% לאנגלית , כפי שהיה עד כה. האוניברסיטה תמשיך לבדוק אם הקשר בין השקלולים השונים לבין ההצלחה בלימודים האקדמיים בחוגי הלימוד מצדיק מעבר לשימוש בשקלולים שונים בקבלה לחוגי הלימוד בשנים הבאות.

 

ציון הבחינה אינו מושפע ממועד הבחינה, מנוסח הבחינה, מקבוצת הנבחנים שנבחנה באותו מועד או משפת הבחינה. הציון בבחינה ניתן להשוואה עם ציונים בכל המועדים, הנוסחים והשפות. הציונים יישלחו לכל האוניברסיטאות ולמוסדות לימוד נוספים לפי בקשת הנבחן בטופס ההרשמה.

 

הנבחן יוכל לצפות בציוניו על סמך פרטים אישיים מזהים באתר האינטרנט של המרכז בסמוך ליום העברת הציונים למוסדות והם ישלחו גם לביתו באמצעות הדואר בתוך 45 יום ממועד הבחינה.

 

אוניברסיטת תל-אביב מקבלת את הציון הפסיכומטרי ישירות מהמרכז הארצי ולא בכל דרך אחרת. אין אוניברסיטת תל-אביב מתחייבת לקלוט את ציוניו של מועמד שיגיעו מאוחר מידי מסיבות התלויות במועמד -כמו בקשה שלא להעביר את הציון לאוניברסיטת תל-אביב במועד ההעברה הרגיל.

 

על הנבחן לוודא, שמספר הזיהוי שכתב בטופס ההרשמה לבחינה זהה למספר הזהות שכתב בטופס הרישום לאוניברסיטה. זה חשוב במיוחד אם הנבחן נרשם לבחינה עם מס' דרכון. אם מספרים אלה אינם זהים, עלול המועמד לקבל הודעת דחייה מהאוניברסיטה, משום שייחשב כמי שאין לו ציון פסיכומטרי. תיקון הטעות בשלב מאוחר כרוך באי-נוחות וטרחה. מוטב למנוע זאת מראש ולהודיע בהקדם על הטעות למוסד אשר בו מופיע המספר השגוי (המרכז הארצי או האוניברסיטה).

 
מידע נוסף

המעוניינים במידע נוסף שאינו מופיע באתר המרכז הארצי יכולים לפנות אל: מדור פניות הציבור, המרכז הארצי לבחינות ולהערכה, ת"ד 26015, ירושלים 91260; פקס  02-6759543; טל'  02-6759555

 
 

ציון הפסיכומטרי שלך לא עומד בדרישות הקבלה?

 

אם יש לך קושי להתקבל לתכנית הלימודים אותה אתה מעוניין ללמוד, תוכל להיעזר בייעוץ אישי בשיפור סיכויי קבלה, שניתן ביחידה למיון ולמחקר באגף רישום ומינהל תלמידים. הייעוץ יסייע לך לבחור, מבין האפשרויות השונות, את האפשרות המתאימה ביותר עבורך, כך יחסוך לך השקעת זמן, מאמץ וכסף באפשרויות פחות מתאימות.
Tel Aviv University makes every effort to respect copyright. If you own copyright to the content contained
here and / or the use of such content is in your opinion infringing Contact us as soon as possible >>